fredag den 20. februar 2015

Lån - kan det være en god investering?

Vi danskere er blevet vant til at lån er forbundet med høje omkostninger og det er derfor sjældent vi forbinder det med en god investering.

Omvendt så er lån en nødvendighed for mange, når der skal handles ny bolig eller bil. De koster nemlig så store summer, at pengepungen ikke kan klare det alene.

Alle danskere kender derfor til det at have et lån og i denne artikel ser vi nærmere på, om det kan være en god investering? Eller om det er dømt til at koste os.


De aktuelle renteforhold

Den helt nærliggende årsag til, at vi nu ser nærmere på det aktuelle spørgsmål, er fordi du for øjeblikket kan opnå negative renter på boligmarkedet.

Skal du købe ny bolig, findes der altså helt uhørt finansieringstilbud med negative renter. De ligger på niveauer fra -0,35 til -0,53 %.

Der er ingen tvivl om at de aktuelle renteforhold er unikke, historiske og vil komme til en ende i en overskuelig fremtid. Så selvom det er historisk billigt at låne penge, så billigt det kan være en god investering, er det alligevel ikke noget vi tjener på. Og det skal man jo gerne på en god investering.

Hvori ligger den gode investering ved lån?

Hvori ligger den gode investering så, vil mange tænke. Den ligger i at du kommer i gang med energirenovering og optimering af hjemmet.

At du kommer i gang med projekter, hvor dine renteomkostninger er væsentlig lavere end dine besparelser på de månedlige regninger. Rigtig mange danske hjem, kan være bedre isoleret, have en mere energivenlige opvarmningsform og så fremdeles.

Se også: Lån til renovering og ombygning af hus

Vi snakker altså ikke om små besparelser, men rigtig store, der kan gøre en forskel for dit udgiftsniveau og samtidig gøre boligen mere værd.

Det er klart at dit afkast og besparelser vil afhænge af mange forskellige forhold, herunder husets nuværende stand og hvilke løsninger du vælger. Du bør derfor altid få udregnet besparelserne på forhånd, så du har en idé om effekten.

Af erfaring bør du bestemt overveje følgende områder:
  • Efterisolering
  • Bedre opvarmningsform - fx. gasfyr eller pillefyr
  • Tætnede døre og vinduer
Hvad du vælger at gå med er helt op til dig selv. Du kan med fordel tage fat i en energiekspert, for at få en professionel vurdering af dine behov. 


Der findes flere tilskudsordninger og finansieringsmuligheder, så der er gode chancer for at du kan låne penge til energiforbedringer.

Der er ingen tvivl om at deres anbefalinger er gode. Dels at du ikke låner mere end du behøver og dels at du altid gør en indsats for at finde den bedste pris. Der kan hurtigt været mange tusinde kroner til forskel i omkostninger, hvis du sjusker med det.


Vi håber artiklen har virket som en øjenåbner for, at energilån faktisk kan være en rigtig god investering. Så hvis I savner efterisolering eller har høje varmeregninger, bør I nok undersøge mulighederne for energioptimering af hjemmet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar